آموزش گام به گام خرید امن و آسان از Alibaba.com علی بابا چین
پیش گفتار :
به نام آنکه نامش آرام بخش قلب هاست. دوست عزیزم سلام. رضا محمدشفیعی هستم و توی این مقاله میخوام تجربیات خودم رو از چندصد خریدی که از Alibaba.com داشتم و این خریدها اومدن و به دستم رسیدن باهاتون به اشتراک بگذارم. من به شما قول میدم که 1. تمام تجربیات خودم رو باهاتون به اشتراک بگذارم 2. این راهنمای گام به گام برای شما کار کنه 3. شما بتونید این کار رو بدون هیچ گونه وابستگی به من انجام بدین، یعنی بعد از خوندن این مقاله هیچ نیازی نیست در دوره من یا هر دوره دیگه ای شرکت کنید، یا اینکه اصلاً نیاز نیست وابسته باشید به من یا هر شرکت بازرگانی دیگه ای. این مقاله به شما این امکان رو خواهد داد که مستقل از هر کلاس آموزشی یا هر شرکت بازرگانی اولین واردات خودتون رو تجربه کنید. یا واردات از طریق سایت Alibaba.com رو خیلی منظم و سیستماتیک یاد بگیرید. به امید اینکه این اثر در راستای هدف معنوی گسترس جهان موثر واقع گردد.
درباره نویسنده مقاله
- رضا محمدشفیعی
- مدرس تجارت بین الملل
- 9 سال سابقه واردات از کشور چین
- تجربه بیش از 300 خرید از سایت Alibaba.com
- 7 سفر به چین و تجربه برگزاری 2 تور تجاری چین در 1403
- دارای کارت بازرگانی از اتاق مشهد و عضو اتاق بازرگانی مشهد
- دارنده شرکت بازرگانی JADIR BIALTHIQA در دبی و مقیم امارات
- رتبه یکم در جستجوی “آموزش واردات” و “خرید از Alibaba.com” در یوتیوب
چرا Alibaba.com را انتخاب کنیم؟ آیا Alibaba.com معتبر است؟
علی بابا یک بیزینس 200 میلیارد دلاری است. بیش از 200 هزار فروشنده یا تامین کننده روی این سایت فعال هستند و در آن شما به بیش از دو میلیون نوع کالا دسترسی دارید. عده ای اصرار دارند که بگویند Alibaba.com به درد نمیخورد، فروشنده هایش Fake یا جعلی هستند. قیمت هایش بالاست. یا هر چیز دیگری. پس بیاییم از سایت هایی مثل 1688 یا MadeInChina یا TaoBao خرید کنیم. اما اینجا بحث من بررسی و مقایسه بین این سایت ها نیست. اگرچه 1688 و TaoBao و Alibaba.com و AliExpress.com همگی به هولدینگ Alibaba تعلق دارند. اما میخواهم بگویم عدد ارزش Alibaba گویای همه چیز است. علی بابا معتبرترین و بهترین جایی است که می توانید فروشنده چینی خودتان را در آنجا پیدا کنید.
مزیت های خرید از Alibaba.com
موتور جستجوی علی بابا میتواند به سادگی کالای شما را بین میلیونها کالا پیدا کند. بسیاری از تولید کنندگان و فروشندگان کشور چین در علی بابا فروشگاه مجازی دارند. شما با جستجوی کالا خود در Alibba.com با عکس یا اسم کالا میتوانید به تامین کننده های زیادی در سرتاسر کشور برسید و کم کم نقشه تجاری کشور چین را کشف کنید برای خودتان. اینکه تامین کننده های کالای شما بیشتر در کدام شهر هستند. تا در مراجعات حضوری خود به چین یک برنامه جامع و مفصل برای بازدید از کارخانه ها در روزهای سفرتان داشته باشید.
آنچه برای خرید از Alibaba.com به آن نیاز ندارید
برخلاف تصور عموم شما برای خرید از سایت Alibaba.com و وارد کردن آن کالاها به ایران به هیچ کدام این موارد نیاز ندارید، بعد از اینکه این مبحث را در سلسله وبینارهای واردات از چین و همچنین ویدیوی صفر تا صد خرید از چین مطرح کردم ، افراد زیادی موفق به اولین خرید خود از سایت Alibaba.com شدند. شما برای خرید از سایت علی بابا با هیچ کدام اینها نیاز ندارید :
- سرمایه بزرگ : ما حتی با 40 دلار هم از علی بابا خرید و حمل و ترخیص را انجام داده ایم.
- کارت بازرگانی : نیاز نیست شما کارت بازرگانی داشته باشید. شرکت های بازرگانی یا کارگو ها صفر تا صد کارها را برایتان انجام میدهند.
- دانستن زبان انگلیسی یا چینی : در اواخر سال 2025 هستیم. در اوج تکنولوژی. در دنیایی که امروز هوش مصنوعی برای خواننده ای که 20 سال پیش فوت کرده با صدایش آهنگی جدید میسازند ، ترجمه از یک زبان به زبان دیگر کاری از پیش پا افتاده است. به سادگی میتوانید با ابزار ترجمه گوگل ترجمه یا Google Translate پیام خود را از فارسی به انگلیسی یا چینی ترجمه کرده و برای فروشنده خود بفرستید.
- اطلاع از روند داخلی گمرک و حمل و نقل : همانطور که وقتی بسته تان را به پست میسپارید دیگر درگیر حمل و نقل های داخلی و فرایندهایی که طی میشود نیستید و بسته شما در مقصد دریافت میشود، شرکت بازرگانی یا کارگو هم دقیقاً همین کار را میکند. بار شما را از مبدا میگیرد و تا مقصد می آورد. بدون اینکه شما بدانید درون سیستم چه اتفاقی می افتد. در ماشین هم همین است. شما گاز میدهید و میروید. درون ماشین دنیایی اتفاق می افتد. پس هیچ نیازی نیست که بدانید چه روندی در ترخیص یک کالا در گمرک سپری می شود.
- داشتن Visa Card یا Master Card برای پرداخت بین المللی : این یکی از بزرگترین موانع دوستانی است که میخواهند از com خرید کنند. نیازی نیست. پرداخت شما میتواند از طریق صرافی ها انجام شود. جزئیات بیشتر را در بخش پرداخت با شما در میان خواهیم گذاشت.
تنظیمات اولیه
1. وارد شدن یا Sign in :
برای اینکه بتوانید با فروشندگان Alibaba.com ارتباط بگیرید و با آنها مذاکره کنید باید در سایت Alibaba.com ثبت نام کنید. خوشبختانه قابلیتی وجود دارد که میتوانید با اکانت Gmail خود به سایت وارد شوید بدون اینکه نیاز باشد در سایت ثبت نام کنید. کافی است موقع Sign in از بخش Continue with ، آیکون گوگل را انتخاب کنید و سپس جیمیل خود را انتخاب کرده تا به آسانی در سایت Alibaba.com وارد شوید.
2. نبودن ایران در لیست کشورها :
تحریم یکی از مسائلی است که با آن سر و کار داریم. ایران در لیست کشورها نیست؟ اشکالی ندارد. خودِ چین را به عنوان کشور انتخاب کنید. چون Alibaba.com از شما یک آدرس میخواهد که کرایه کالای شما را بر مبنای آن محاسبه کند. ما هم که کالا را داخل چین به شرکت های بازرگانی تحویل میدهیم. پس میتوانید کشور مقصد را چین انتخاب کنید.
3. انتخاب Currency یا ارز :
عده ای را میبینم که ارز انتخابی خود را ریال ایران یا سایر ارزها گذاشته اند. از آنجایی که پرداخت های ما بیشتر به یوان چین در 95% مواقع و بعضاً دلار آمریکا در %5 مواقع خواهد بود ، بهتر است که ارز انتخابی شما دلار آمریکا – USD یا یوان چین – CNY – باشد.
سورسینگ ( منبع یابی ) یا پیدا کردن کالا
کافیست اسم کالایی که میخواهید آنرا بخرید، به انگلیسی در نوار جستجوی Alibaba.com وارد کنید. اما ، امروز کار ساده تر شده است. امروز دنیای هوش مصنوعی و پردازش تصویر است. پیدا کردن دقیق کالای شما در این سایت به این سادگی است که کافیست عکس کالای خود را – که با دوربین گوشی گرفته اید یا بهتر است از سایت ها پیدا کنید و دانلودش کنید – به موتور جستجوی عکس علی بابا بدهید تا این موتور جستجوی قوی کالای مشابه کالای شما را به شما ارائه کند.
وقتی روی یک کالا از بین کالاهای پیشنهاد شده کلیک کردید، دکمه ای نمایان می شود. یک مربع خط چین که درونش یک ذره بین وجود دارد. اگر روی آن کلیک کنید، کالاهای مشابه را به تعداد زیاد به شما نمایش خواهد داد، احتمالاً از صدها تامین کننده مختلف و حالا میتوانید به سادگی از بین آنها یکی را انتخاب کنید. کمی جلوتر به بررسی اعتبار یک فروشنده خواهیم پرداخت.
پیدا کردن فروشنده معتبر از بین فروشندگان
هم اکنون باید از بین فروشندگانی که به ما پیشنهاد شده یک فروشنده معتبر را پیدا کنیم. من به شخصه کاری که انجام میدهم این است : 1. به سابقه سالهای حضور آن فروشنده در Alibaba دقت میکنم. مثلاً کسی که هفت ، هشت سال به بالا در علی بابا حضور دارد به احتمال بسیار زیاد یک فروشنده معتبر است 2. داشتن تیک Verified : این تیک به شما این اطمینان خاطر را میدهد که فروشنده شما معتبر است. داشتن تیک Verified به این معناست که یک تیم از Alibaba.com رفته اند و کسب و کار یا کارخانه آن فروشنده را دیده اند. همچنین برخی فروشندگانی که بسیار معتبر هستند و تولیدی های بزرگ و فروش بالایی دارند تیک Verified Pro دارند.
مذاکره با فروشنده
اکنون یکی از مراحل و گام های اصلی شروع می شود که طی آن شما باید با فروشنده خود راجع به چند چیز صحبت کنید :
- کیفیت کالا : به او بگویید که کالا را با چه کیفیتی میخواهید. چینی ها معمولاً با دو یا سه کیفیت کالا را به شما با قیمت های مختلف ارائه خواهند کرد.
- تنوع کالا : ممکن است انواعی از کالا بخواهید. مثلاً رنگ های مختلف. 100 تا آبی 200 تا سفید و … ، سایزهای مختلف. مدل های مختلف از نظر توان. دقیقاً به فروشنده بگویید از کدام محصول چند تا میخواهید.
- قیمت : از فروشنده خود بخواهید که قیمت نهایی را بر اساس دلار یا یوان چین ( یوان بهتر است ) به شما اعلام کند
- نحوه پرداخت : نحوه پرداخت چگونه باشد؟ چند روش پرداخت وجود دارد :
روش پرداخت اول :
100% پیش پرداخت => این روش معمولاً برای کالاهای موجود در انبار یا اصطلاحاً in Stock استفاده میشود.
روش پرداخت دوم :
30% پیش پرداخت ، 70% زمان تحویل کالا => در این روش کالای شما باید تولید شود. موجود نیست. لذا بخشی از پول را از شما پیش پرداخت میگیرند و مابقی پول قبل از تحویل کالا به انبار از شما دریافت می شود.
روش پرداخت سوم :
30% پیش پرداخت ، 70 درصد در ازای بارنامه یا Against the BL draft : از زمانی که کالا از چین حرکت میکند تا زمانی که به فروشنده در کشور مقصد میرسد چند ماه طول میکشد. این است که برخی خریداران از فروشنده ها میخواهند که بخشی از پرداخت خود را تا رسیدن به بندر مقصد به تاخیر بیندازند. قبول این موضوع فقط به فروشنده شما برمیگردد. ممکن است قبول کند یا نکند. در این حالت بارنامه به نام فروشنده چینی ثبت می شود. وقتی بار به بندر مقصد یا Port Of Discharge یا POD میرسد و اعلامیه ورود می آید ، باید پول طرف چینی پرداخت شود تا وی بارنامه را برای خریدار با پست سریع بفرستد یا اینکه از راه دور Telex Release کند. یعنی از دور بار را آزاد کند.
پنجم : پرداخت اعتباری یا LC : کلمه LC خلاصه Letter of Credit بمعنای نامه اعتبار است. باز هم از آنجایی که ایران در تحریم به سر میبرد الان کشورهای خارجی برای خریداران داخل ایران LC باز نمیکنند. البته به استثنای کشور امارات متحده عربی که بدلیل مراودات مالی داشتن با ایران دقیقاً منبع و مرکز دور زدن تحریم های جهانی علیه ایران است و صد البته که از این قبال درآمد قابل توجهی عایدش می شود.
- محل تحویل : از درب کارخانه چینی، تا درب دفتر شما. بار کجا به شما تحویل می شود؟ به این اصطلاحاً میگوییم incoTerms یا Terms of Delivery . هر کجا که کالا تحویل شما شود از آنجا ببعد هزینه ها و مسئولیت ها با شماست و تا قبل از آن با خریدار. ترم های معمول کاری در بازرگانی خارجی EXWORK یا پشت درب کارخانه، FOB یا روی عرشه کشتی و DDP یا Delivered Duty Paid یا همان تحویل درب منزل یا محل کار هستند.
در اینجا میخواهم شما را با برخی اصطلاحات که احتمالاً با آن طی مذاکره برخورد خواهید کرد آشنا کنم :
Inquiry : درخواست قیمت
Quote : قیمت دادن
Rate : نرخ ، مثلاً میگوییم Give me your best rate یعنی بهترین نرخ ممکنت رو به من بده
Freight : یعنی کرایه ، که برای کرایه داخل چین استفاده می شود
Courier : شرکت باربری داخلی که بار را از کارخانه فروشنده تا انبار شما جابجا میکند
Forwarder : شرکت که کالا را برای شما ارسال می کند
Shipper : همان فروشنده شماست
Consignee : خریدار است که در اینجا شما هستید
Proforma invoice : همان پیش فاکتور است
Packing List : به زبان ساده : لیست حضور غیاب کارتن ها! پکینگ لیست به شما میگوید بار شما چند کارتن است، هر کارتن چقدر وزن دارد؟ ابعاد بار شما چقدر است. به طور کلی پکینگ لیست حاوی اطلاعات تعداد کارتن ها، وزن و حجم جزء و کل است
دور زدن تحریم ها و عبور از بن بستی که خیلی ها در آن گیر کرده اند
سالهای سال است که افرادی را میشناسم که در Alibaba.com میچرخند ولی هرگز از آن خرید نکرده اند. چون به دو مانع بزرگ برخورده اند : 1. بدلیل تحریم ها ما ایرانی ها Visa Card یا PayPal نداریم که پرداخت کنیم. 2. بدلیل تحریم ها ایران در لیست کشورهای مقصد نیست . این دو مانع به سادگی رفع میشوند :
- پول را با صرافی ها حواله بزنید. کافیست در اینترنت جستجو کنید حواله یوان ( البته حتماً اعتبار آن را بررسی کنید )
- حمل کالای خود را به شرکت های بازرگانی بسپارید.
در ویدیوی صفر تا صد واردات از چین که به لطف خدای مهربان ساختم و تا امروز حدود 22 هزار بازدید داشته است، همین رمز ساده گفته شد. همان چیزی که کلید اصلی دوره تجارت را آغاز کنید من بود. همان چیزی که برای من و صدها نفر دیگر تجربه اولین خرید یا اولین واردات از چین را ممکن کرد. کل بازی همین است. پول را با صرافی ها حواله بزنید و حمل و نقل کالای خود را به شرکت های بازرگانی بسپارید. نکته : شرکت های بازرگانی هم یوان دارند و برایتان حواله می زنند.
مسیر واردات قانونی مسیر واردات قاچاق
به طور کلی کالای شما برای اینکه از چین به شما برسد دو مسیر در پیش رو دارد :
- مسیر قانونی : در مسیر قانونی هزینه های حقوق ورودی + مالیات + مالیات بر ارزش افزوده به دولت پرداخت می شود. این روش کاملاً امن است و کالای شما را هیچ خطری تهدید نمیکند
- مسیر قاچاق : در این روش دولت دور زده می شود. و بدون اینکه این هزینه ها به دولت پرداخت شود کالاها اول به بارانداز دوبی و سپس راهی ایران میشود. پس هرجا اسم دوبی به میان آمد احتمال اینکه مسیر وارداتی قاچاق باشد وجود دارد، البته نه همیشه. چرا؟
چون که اگر واردات قانونی باشد، معمولاً از بنادر اصلی چین مثل گوانگژو شنزن نینگبو و کینگدائو حمل مستقیم به بندر اصلی ما یعنی بندرعباس وجود دارد. اما وقتی کالا بخواهد قاچاق حمل شود( که اسم ماست مالی آن میشود ته لنجی ) ، حمل کانتینر مستقیم از مثلاً شنزن به گناوه وجود ندارد. کالاها را می آورند دوبی. تخلیه میکنند. با یک سری کالاهای دیگر که از دوبی می آید رهسپار مناطق آزادی مثل قشم چابهار کیش گناوه و … می کنند. تا اینجا مشکلی نیست و کارها روند قانونی خود را طی میکند. اما فروش آن کالاها فقط مخصوص مناطق آزاد است. ولی وقتی کالاها از مناطق آزاد به صورت عمده رهسپار سرزمین اصلی ( هر نقطه از ایران بجز مناطق آزاد و مناطق ویژه اقتصادی ) می شود، این میشود قاچاق. یعنی حمل کالا تا مناطق آزاد، آزاد است، اوکی است. اما بعد از آن است که قاچاق اتفاق می افتد.
مقایسه مسیر قانونی و مسیر قاچاق :
حدود ده سال است که با بازرگانی خارجی سر و کار دارم و صدها نفر از افراد را دیده ام که از روش های غیر قانونی و ته لنجی استفاده کرده اند. به جرات میگویم حتی یک مورد حتی یک مورد هم ندیده ام از کسانی که از روش قاچاق و ته لنجی استفاده کرده باشند و سوختی نداده باشند. اجازه بدهید روشهای قانونی و قاچاق را به صورت منصفانه با هم مقایسه کنیم :
مزایای روش قاچاق (ته لنجی) :
نداشتن پیچیدگی های اداری : بزرگترین مزیت روش قاچاق این است که فردی که اقدام به قاچاق کالا می کند دیگر نیازمند طی کردن مراحل سخت، پیچیده، عجیب غریب، دشوار و وحشتناک بروکراسی های پیچیده ایران برای ثبت سفارش، دریافت مجوز ، تایید سازمان های مختلف و غیره نیست. وقتی میخواهید به صورت قانونی لوازم آرایشی وارد کنید یک لیست برای دریافت مجوز به شما میدهند که فقط باید بنشینید و پایش گریه کنید…اما در روش قاچاق این درگیری را ندارید.
معایب روش قاچاق :
قاچاق بدقولی دارد ، به شدت هرچه تمامتر. میگویند دو هفته ای از دوبی بار را میگیرند و تهران تحویلتان میدهند. اما هیچ قراردادی در کار نیست چون کار غیر قانونی است. بعد از اینکه بار را تحویل دادید، میگویند امروز هوا خراب است. منظورشان آب و هوا نیست. منظورشان بگیر بگیر است. فردا میگویند دریا طوفانی است. پس فردا میگویند امروز لنجها را دوبی راه نمیدهند.
بینظمی در تحویل : وقتی قاچاق میکنید شما با شرکت های بین المللی که اصول آن را افراد تحصیلکرده پی ریزی کرده اند سر وکار ندارید. یک مشت کارتن آمده و در یک خانه روستایی ریخته شده. دو کارتن را امروز با پست میفرستند ، سه کارتن را هفته بعد با باربری. دو کارتن را با شوتی. جانتان به لبتان می رسد تا بارتان بدستتان برسد.
جابجایی بار : بسیار پیش می آید که در تحویل مرسوله های قاچاق بارهای مشتریان با هم جابجا میشود. بار یکی میرود نزد دیگری و برعکس.
گم شدن بار : بدتر از همه بخشی از بار شما یا کل بار شما مفقود میشود! دستتان هم به هیچ جا بند نیست. بعضی وقت ها به شما زنگ میزنند و می گویند : بار رو گرفتن. می آیی؟ خوب ! عقل سلیم حکم میکند که نروم. بارم حلال ، جونم آزاد. چون اگر بروید هم بارتان ضبط میشود و هم به اندازه آن باید جریمه بدهید. لااقل فرد با خودش میگوید ولش کن. دولت گرفته دیگه.
مسئولیت های قضایی و کیفری : کافیست در اینترنت جستجو کنید : شوتی قضایی. و ببینید چقدر پرونده هست. اصلاً هم اینطور نیست که هرگز بارهای قاچاق گیر نیفتند. بروید و تحقیق کنید. سالهای سال است که دولت و قاچاقچیان درگیرند. این درگیری مربوط به نظام جمهوری اسلامی هم نمیشود. از زمان محمدرضا شاه پهلوی هم همین بود. پدر من در ژاندارمری در زمان شاه خدمت میکرد و یک مرسوله قاچاق را در آن زمان کشف و ضبط کرده بود و اتفاقاً قاچاق چی ها تهدیدش کرده بودند. بگذریم…
خلاصه نهایتاً اگر چه روش قاچاق بابت نداشتن پروسه های اداری سریع به نظر میرسد، اما نهایتاً بدلیل اینکه بارها را انبار می کنند و کم کم ارسال میکنند ، همین موضوع باعث طول کشیدن آن میشود. پس میتوانم بگویم که مدت زمان در بارهای قانونی و قاچاق تقریباً یکی است.
موضوع دیگر در خصوص بارهای قاچاق هزینه است. هزینه در بارهای قاچاق کاملاً نسبت به روش قانونی بیشتر است. بخاطر اینکه دارد کار غیر قانونی انجام میشود…
معایب روش قانونی :
بزرگترین عیب روش قانونی، پروسه پیچیده و اشک در بیار واردات کالاست، با هزاران ممنوعیت وارداتی در ایران. باید کفش های آهنی پایتان کنید تا از این هفت خان رستم رد شوید. ثبت سفارش. تایید شدن توسط صنعت معدن تجارت. اخذ مجوز از سازمان های خارج از صنعت و معدن در صورت نیاز. تشکیل پرونده بانکی. پر کردن تعداد زیادی فرم برای تعهد مبارزه با پولشویی و تعهد دریافت ارزی. چون دولت میگوید شما دارید ارز نیمایی میگیرید باید کالا وارد کشور کنید. خلاصه خیلی سخت است. اما شدنی است.
مزایای روش قانونی :
علیرغم تمام پیچیدگی هایی که روش قانونی دارد، وقتی که از پیچیدگی های طاقت فرسای آن عبور کردید، نوبت به سرازیری های زیبا می رسد. در روش قانونی مزایای زیبایی وجود دارد :
- محدودیتی وجود ندارد. میخواهید یک کانتینر خرید کنید یا صد کانتینر. کالای شما ثبت سفارش شده، منشا ارزش مشخص شده. و از نظر گمرک ملاک ورود کالا مجوز صنعت و معدن است که آن را هم گرفته اید.
- بارتان صحیح و سالم به دستتان می رسد و خطری سرمایه شما را تهدید نمیکند
- بار شما یکجا به دستتان می رسد. وقتی بار از درب خروج گمرک بیرون می آید، بارنامه دارد. اطلاعات بارنامه در سامانه های انتظامی کشور وارد شده. هیچ کس نمیتواند جلویتان را بگیرد. آنرا که حساب پاک است از محاسبه چه باک است. دیگر خون به جگر نمیشوید که یک کارتن امروز بیاید 3 کارتن پس فردا. یکجا یک کانتینر از بندرعباس بارگیری میشود و کمتر از 48 ساعت بعد درب انبار شما تخلیه میشود. بارتان یکجا می آید بدون کم و کسری
- بارتان را با خیال راحت در انبار یا فروشگاه خود انبار کنید. سند دارید. از هیچ کس نمیترسید.
- وقتی در حجم کانتینری خرید میکنید پروسه واردات شما خیلی خیلی سریع اتفاق می افتد. اگر کالای شما در چین حاضر باشد حتی از تاریخ بارگیری در چین تا کمتر از 2 ماه شما قادر به دریافت کالای خود در انبار خواهید بود.
- وقتی سرمایه هایتان رشد کرد نیاز به قایم شدن در سوراخ موش ندارید. چون افرادی که قاچاق میکنند همیشه در ترس این هستند که نکند لو بروند. پولشان را باید در حساب دیگران جابجا کنند و ملک هایشان را به نام این و آن بزنند. نکند که روزی گیر بیفتند.
حالا که مزایا و معایب روش قانونی را فهمیدیم ، این را هم باید بگوییم که آیا کالایی که میخواهم وارد کشور کنم، از نظر قانون منعی ندارد :
من یک ویدیو ضبط کردم تحت عنوان : بررسی امکان واردات قانونی یک کالا. که به طور خلاصه اینجا به آن اشاره می کنم.
هر کالایی یک کد تعرفه یا HS CODE دارد. برای اینکه بفهمیم آیا کالای ما قابل به ورادات قانونی هست یا خیر میتوانیم یکی از این راه ها را انتخاب کنیم :
ا) از شرکت بازرگانی بپرسیم : معمولاً سرشان شلوغ است و ممکن است دیر پاسخ بدهند
2) کد تعرفه را در CRS.NTSW.IR وارد کنیم در بخش استعلام مجوزهای شماره تعرفه. اگر فعال بود کالا قابلیت واردات قانونی را دارد. البته این صرفاً به معنی شدنی بودن است ، نه اینکه مجوزی در کار نیست.
میتوانم کالاها را از نظر مجوز به دو گروه تقسیم بندی کنم : 1. کالاهایی که برای واردات نیازمند مجوزی خارج از صنعت و معدن نیستند که اصطلاحاً به اینها میگویند مجوز سیستمی. 2. کالهایی که برای واردات نیازمند مجوزی خارج از صنعت و معدن هستند که باید برویم و مجوز آنها را بگیریم.
مثلاً کالاهای بیسیم یعنی هر کالایی که قابلیت برقراری ارتباط بیسیم دارد وارداتش منوط به دریافت مجوز از سازمان مقررات رادیویی است. کالاهای پزشکی مجوز وزارت بهداشت میخواهند. کالاهای دامی مجوز جهاد و کشاورزی میخواهند. من اینها را در دو ویدیو در یوتوب تحت عنوان “واردات در ایران سخت یا آسان” بطور مفصل توضیح داده ام.
پیدا کردن شرکت بازرگانی + تشخیص اعتبار آن
الان کالای خود را انتخاب کردیم. پیش فاکتور و پکینگ لیست گرفته ایم. میدانیم که کالای ما قابل واردات به صورت قانونی هست یا خیر. و حالا باید بگردیم و یک شرکت بازرگانی یا CARGO پیدا کنیم تا بار ما را برایمان بیاورد.
برای پیدا کردن شرکت های بازرگانی می توانید یک سری کلید واژه های ساده را در گوگل جستجو کنید
- کارگو چین به ایران
- واردات از چین
- خرید از com
- خرید از TaoBao
- خرید از 1688
- خرید از AliExpress
- خرید از Made in China
- واردات X => به جای X نام کالایتان را بگذارید. مثلاً بزنید واردات شارژر، واردات قفل درب هوشمند، واردات سشوار
تشخیص اعتبار یک شرکت بازرگانی
پول دادید کالا را خریدید. پنج هزار دلار، ده هزار دلار. هر عددی. حالا میخواهید کالایتان را به شرکت بازرگانی بسپارید. پس در حقیقت دارید پولتان را به شرکت بازرگانی میسپارید. پس باید با دقت عمل کنید.
مجوز فعالیت بازرگانی در ایران کارت بازرگانی است. اگر میخواهید مطمئن شوید که شرکتی که با او دارید کار میکنید کار شما را قانونی انجام میدهد نخستین مرحله این است : از آنها کارت بازرگانی شان را بخواهید. البته داشتن کارت بازرگانی به این منظور نیست که حتماً شرکت مذکور کار شما را قانونی انجام خواهد داد. این شرط لازم است ولی قطعاً کافی نیست.
شرکتی که کار شما را به صورت قانونی انجام بدهد در نهایت میتواند یک کپی از اظهارنامه کالایی را که به گمرک داده به شما بدهد و در آن اظهارنامه یا کوتاژ اطلاعات کالای شما موجود است. این سندی است که کالای شما قانوناً وارد کشور شده است.
استعلام نرخ حمل و ترخیص
حال که شرکت بازرگانی را پیدا کردید، بایستی از آنها برای کالایی که میخواهید وارد کنید نرخ حمل و ترخیص بگیرید. میخواهم در اینجا تجربه ای با شما در میان بگذارم. من بعنوان یک شرکت بازرگانی نوپا وقتی که در ویدیوی یوتیوب خودم اعلام کردم که ما هم بارهای شما را می آوریم با سیلی از درخواست های نامنظم واردات مواجه شدم. و متاسفانه متاسفانه متاسفانه :
علیرغم اینکه صدها هزار بار در تمام ویدیوهای خودم تاکید کردم که شرکت بازرگانی برای نرخ دادن چند چیز میخواهد Weight یا وزن کالا، Volume یا حجم کالا و HS Code ، باز هم میبینم افرادی را که فقط یک لینک می دهند یا یک عکس و میگویند حمل و ترخیص این کالا چقدر میشود. واقعاً از این موضوع خسته شدم و یک متن برای آنها آماده کردم و میفرستیم تا آنها اطلاعات مفید و لازم را به ما بدهند. در غیر اینصورت به ایشان پاسخ نمیدهیم. چون بدون وجود پیش فاکتور و پکینگ لیست که حاوی این اطلاعات است هر گونه نرخ دادنی روی هواست.
ما بطور کلی برای نرخ حمل و ترخیص دادن به این اطلاعات نیاز داریم :
- وزن کل بار : وزن بار مهم است. برای محاسبه نرخ حمل و نقل. چه در بار هوایی. چه در بار دریایی. اگر بار شما ثقیل باشد کرایه بیشتری میخورد. مثلاً کابل بکسل آسانسور هر حلقه اش نیم متر مکعب و 400 کیلوگرم است اما
- حجم کل بار : حجم بارتان مهم است. چه در بار هوایی چه در بار دریایی. اگر بار شما حجیم باشد کرایه بیشتری میخورد.
- HS CODE یا کد تعرفه : کد تعرفه را ترخیص کار نیاز دارد تا تشخیص دهد آیا این کالا قابل به واردات از مسیر قانونی هست یا خیر؟ حقوق ورودی کالا چند درصد است؟ این کالا برای ورود به چه مجوزهایی نیاز دارد؟
- ارزش کل بار : ارزش کل بار شما باید مشخص باشد. در نظر میگیریم 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده ، 5 درصد حقوق ورودی، 2 درصد مالیات علی الحساب و 3 درصد سایر هزینه ها. حدود 20% هزینه های گمرکی کالای شما را داریم ( البته به نرخ ثنا : یعنی اگر کالای شما جمعاً 1000 دلار است 200 دلار به نرخ ثنا حدوداً هزینه های گمرکی اش می شود ). بدون ارزش کل بار امکان دادن نرخ حمل و ترخیص وجود ندارد.
- عکس کالا : معمولاً شرکت های بازرگانی از شما عکس کالا را خواهند خواست
- روش حمل : هوایی میخواهید بارتان بیاید یا دریایی؟ روش هوایی سریعتر است و گران تر. روش دریایی ارزانتر است و کند تر. این را هم باید مشخص کنید.
مورد 1 تا 5 از این اطلاعات را در پیش فاکتور (Proforma Invoice) و پکینگ لیست (Packing List) از فروشنده بخواهید. مورد ششم را هم خودتان انتخاب کنید.
دوست عزیزم. خروجی مذاکره شما با فروشنده چینی باید منجر به صدور پیش فاکتور و پکینگ لیست یا این اطلاعات شوند. اگر فروشنده شما به شما گفت که فقط در زمان بارگیری میتواند پکینگ لیست را صادر کند از او وزن و حجم تقریبی را درخواست کنید. اگر باز هم نتوانست ، کاری ندارد. نگران نشوید. من به شما میگویم که وزن و حجم جمعی را چطور محاسبه کنید.
فرض کنید از کالایی میخواهید خرید کنید که ابعاد آن 20*20*20 سانتی متر است. 2000 عدد از این کالا میخواهید. وزن این کالا هر عدد با بسته بندی یک کیلوگرم است. کافی است که طول و عرض و ارتفاع را ضربدر تعداد کالا کنید تا به حجم کل بار برسید :
مثلاً در اینجا :
20*20*20*1000 => که این عدد میشود 8 میلیون. یک متر مکعب یک مکعب 100 سانت در 100 سانت در 100 سانتی متر است. پس هر 1 میلیون سانتی متر مکعب میشود یک متر مکعب. پس کافیست ابعاد جمعی را بر 1 میلیون تقسیم کنید تا به حجم کل برسید. بار ما در اینجا میشود 8 متر مکعب. گرچه بعد از بارگیری بدلیل کارتنهای مادر ممکن است کمی بیشتر شود. کمی مثلاً یکی دو درصد.
حالا با این اطلاعاتی که دارید میبینید که شرکت های بازرگانی به سادگی به شما جواب میدهند و نرخ حمل و ترخیص را به شما اعلام میکنند. بدون داشتن این اطلاعات پیام دادن به شرکت های بازرگانی آب در هاون کوبیدن است. من خودم به شخصه واقعاً خسته شدم از دست مشتریانی که میگفتند بار ما چقدر میشود. امیدوارم که با رعایت این موارد و گرفتن پیش فاکتور و پکینگ لیست هم خودتان سریعتر به جواب برسید هم اینکه شرکت های همکار من راحت تر باشند. اینطوری همه راحت تر هستیم.
مدت زمان حمل و ترخیص کالای شما
کالای شما یا هوایی می آید یا دریایی
بار هوایی اگر اکسپرس Expresss یا سریع بیاید حدوداً یک تا دو هفته بعد دست شماست. این روش برای خریدهای کوچک جواب میدهد.
بار هوایی کارگو : این روش برای بارهای هوایی در حجم های بالاتر استفاده میشود. این روش حدوداً 40 روز کاری تا حداکثر 2 ماه زمان می خواهد.
بار دریایی : مدت زمان حمل و ترخیص دریایی قانونی در رویایی ترین حالت حدود دوماه و در حالت متوسط سه ماه، حالت کمی رو به ابری 4 ماه و در حالت فیلم های تلخ و تراژدی حدود 6 ماه الی یک سال خواهد بود.
در روش حمل قاچاق هم اگر چه قاچاقچیان وعده های پوچ و توخالی میدهند، اما حمل کالا تا دوبی یک ماه طول میکشد و از آنجاست که ماجرای اصلی شروع میشود. بازهم در رویایی ترین حالت یک ماه بعد و در حالت عادی سه ماه بعد از دوبی بار در ایران تحویل می شود. اما قسمت دردناک ماجرا اینجاست که در روش قاچاق همانطور که گفته شد ممکن است بخشی از بار شما مفقود گردد!
بررسی توجیه اقتصادی واردات کالا
حالا که نرخ حمل و ترخیص را میدانید، قیمت کالا را میدانید. باید واردات کالا را از منظر صرفه اقتصادی بررسی کنید. کافیست که جمع بزنید. قیمت کالا + قیمت حمل و ترخیص چقدر می شود؟ این قیمت باید قاعدتاً کمتر از قیمت مصرف کننده نهایی در ایران باشد. البته اینجا جا دارد به یک نکته اساسی اشاره کنم. قیمت مصرف کننده نهایی که در دیجی کالا یا فروشگاه ها میبینید ، بین 20 تا 50 درصد از قیمت همکار (یعنی قیمتی که کالا را بتوانید به فروشگاه دار بفروشید ) بالاتر است. چون افراد وقتی اختلاف شدید قیمت را بین چین و ایران میبینند شوکه میشوند. نه، این همه ماجرا نیست. بخشی از این اختلاف به هزینه حمل و ترخیص تعلق دارد و همچنین بخشی از این اختلاف سود مغازه دار یا فروشنده نهایی است. فقط در صورتی تمام سود عاید شما می شود که از واردات تا فروش به مصرف کننده نهایی را خودتان انجام دهید.
پرداخت
توجیه اقتصادی را بررسی کردیم، حالا میرسیم به پرداخت. همانطور که گفتیم با توجه به تحریم ها ما ایرانی ها VisaCard یا PayPal نداریم. حواله پول در علی بابا از سه طریق انجام میشود : یکی همین ویزا کارت است، یکی پی پال و یکی هم TT که روش انتقال پول بین المللی بین بانکی است که در ایران هیچ کدام از این گزینه ها وجود ندارد. و گفتیم که برای رفع این مشکل از صرافی ها استفاده میکنیم. ما پول را به ریال برای آنها داخل ایران حواله میکنیم، آنها هم یوان چین را از یک حساب چینی داخل چین به حساب فروشنده ما حواله میکنند. صادر کننده ها یوان صادراتی دارند و آنرا می فروشند.
البته از نظر دولت هر صادر کننده بایستی ارز خودش را در سامانه نیما ارائه کند. ولی اتفاقی که در عمل می افتد این است که صادر کننده ها ارز خود را آزاد می فروشند، بعد هنگامی که یک وارد کننده میخواهد واردات کند، می گویند واردات در ازای صادرات این شخص و صادر کننده هم بابت هر دلار رفع تعهد ارزی مبلغی به وارد کننده می دهد. این مبلغ حدود 8% ارزش دلار است.
نکته دیگری که در اینجا باید مورد توجه قرار دهیم این است که فروشنده های چینی تمایل دارند قیمت کالایشان را دلاری بدهند. و برایشان پول از خارج حواله زده شود تا از مزیت های صادراتی بهره مند شوند. اما همان طور که گفتم ما از طریق صرافی ها پول را برایشان حواله میکنیم. پس همان ابتدا بایستی به فروشنده چینی بگوییم که فاکتور را بر اساس یوان چین بنویسد.
تحویل به شرکت بازرگانی
پول را به طرف چینی دادیم. و الان او بایستی کالای ما را آماده کند و به شرکت بازرگانی ای که میخواهد کالای ما را حمل کند تحویل دهد. اینجا جایی است که باید پیگیری کنیم. ممکن است فروشنده ما کالای ما را موجود نداشته و 30% پیش پرداخت گرفته تا کالا را آماده کند. یا اینکه موجود (in stock) داشته و الان باید ارسالش را پیگیری کنیم. نکته بسیار بسیار مهم این است که باید از فروشنده چینی خود بخواهید روی همه کارتن ها Shipping Mark بچسباند. شیپینگ مارک یک برچسب است که نشان میدهد آن کالا متعلق به چه کسی است. باید این نکته را بدانیم که در انبارهای شرکت های بازرگانی صدها و صدها کارتن وجود دارد. اگر بسته شما شیپینگ مارک نداشته باشد به آسانی میتواند در بین بسته ها گم شود. همچنین وقتی که بار شما به مقصد (مثلاً تهران ) میرسد، شرکت بازرگانی برای توزیع بارها بین مشتریان به این شیپینگ مارک نیاز دارد. من همیشه به فروشنده های چینی خودم میگویم که لطفاً شیپینگ مارک را روی همه کارتن ها بچسبانید:
Please paste shipping mark on all cartoons
حال باید آدرس انبار شرکت بازرگانی خود را به چینی به فروشنده تان بدهید. تا بار شما را به انبار ارسال کند. اینجا هم باید پیگیری کنیم تا بار ما به انبار شرکت بازرگانی برسد. من برای اینکه این پروسه آسان تر شود و بار ما هنگامی که به انبار می رسد راحت تر قابل تشخیص باشد از فروشنده چینی عکس بار و همچنین کد رهگیری را میخواهم :
Please give me cargo photo & tracking information
رهگیری یا Tracking
بار ما به شرکت بازرگانی تحویل شده و هم اکنون می توانیم با استفاده از کد رهگیری که شرکت بازرگانی به ما میدهد وضعیت بار خود را رهگیری کنیم. البته کد رهگیری بیشتر برای روش حمل هوایی مورد استفاده قرار میگیرد. در بارهای دریایی از آنجا که این فرایند بیشتر زمان میبرد معمولاً کد رهگیری به مشتری داده نمی شود. اگر بار ما کانتینری باشد وقتی که کانتینر به بندر رسید و اعلامیه ورود آمد به ما خبر میدهند. اما در بارهای خرده بار ممکن است خبر بدهند یا ندهند. ولی ما میتوانیم با برقراری تماس تلفنی با شرکت بازرگانی از آخرین وضعیت بار خود مطلع شویم.
مهم تر از خرید از Alibaba.com
قطعا مهمتر از خرید، فروش است. خرید که کاری ندارد. میتواند ظرف چند دقیقه انجام شود. مهم فروش است. همانطور که یادم می آید در زمان تولید یکی از دوستانم به من گفته بود تولید کاری ندارد. مهم فروش است. حدود یک هفته قبل در دومین تور تجاری چین که برگزار کردم،رفته بودم پیش دوستم آرش. او که الان تاجر زبده و با سابقه ای است به یکی از شرکت کنندگان تور گفت : نگاه نکن چه چیزی میتوانی وارد کنی. نگاه کن چه چیزی میتوانی بفروشی.
در طی این سالها که به تدریس تجارت بین الملل مشغول هستم، میتوانم بگویم موفق ترین افراد در بحث واردات دو گروه بودند : 1. مغازه دارهایی که کالای مصرفی خودشان را وارد کردند، چون بازارش را داشتند. آنها کالای وارداتی را فروختند و کل سرمایه شان هم برگشت و سود کردند. 2. تولید کننده هایی که مواد اولیه مصرفی خودشان را وارد کردند. مثل خودم در زمان تولید که LED ها و خازن ها و بطور کلی قطعات الکترونیک مصرفی خودمان را وارد میکردیم.
بحث فروش بسیار مفصل تر از آن است که در این پاراگراف به آن بپردازیم. ما در مجموعه اثرگذاران قرن بیست و یکم یک مجوعه آموزشی داریم تحت عنوان مدرسه بازرگانی که در آن صفر تا صد واردات و صادرات، تولید محتوا و فروش و همچنین داشتن یک ذهنیت موفق را به دوستان عزیز شرکت کننده منتقل میکنیم. برای دریافت اطلاعات بیشتر و شرکت در دوره مدرسه بازرگانی به لینک زیر مراجعه نمایید :
Asargozaran.com/Trade_School
نکات پایانی و هشدارها
نقش یک معلم این است که مسیر را برای دانشپذیر خود کوتاه کند. خطاهایی که در طول مسیر کرده را به به وی گوشزد کند تا او هم مرتکب آن خطاها نشود. و همچنین اگر اتفاق خوبی را تجربه کرده یا کار مثبتی انجام داده که او را سریعاً به نتیجه رسانده برای دانشپذیر بازگو کند. اینجا میخواهم چند مورد را به شما دوستان خوبم متذکر شوم : 1
- با طناب فرد دیگر به چاه نروید! اگر کسی گفت این را بیار من همه اش رو ازت میخرم، یا این رو بیار وارد کن من همه اش را برایت میفروشم، اعتماد نکنید. او که پولی نداده. به سادگی میزند زیرش. من این تجربه تلخ را داشته ام که روی حساب حرف یک نفر دیگر کالایی را وارد کردم به خیال اینکه او تمامشان را میفروشد. و بعداً اتفاقی که افتاد دیدیدم که حتی یک عدد از آنها را نفروخت.
- با پول قرض و وام واردات نکنید ، مخصوصاً اگر در این بازار سررشته ندارید. همیشه بین چیزی که فکر میکنیم تا چیزی که نهایتاً از آب در می آید مقداری فاصله است. هزاران اتفاق ممکن است بیفتد. تا زمانی که بار شما می رسد ممکن است یک نفر دیگر در حجم بسیار عمده آن را وارد کرده باشد و با قیمت بسیار کم در بازار توزیع کرده باشد. یا اینکه به هر دلیلی موفق به فروش به موقع کالای خود نشوید. و زمان بازپرداخت وام فرا می رسد و دچار بحران می شوید.
- حتماً با نمونه یا Sample شروع کنید : هیچ وقت به یکباره اقدام به خرید عمده کالا نکنید. کالا را بگیرید.حسابی تست کنید. رفتار و پشتیبانی فروشنده را ببینید. بعد از اینکه کیفیت کالا و پاسخگویی فروشنده برایتان محرز شد اقدام به خرید عمده کنید. این خیلی مهم است.
- از هرگونه اقدام هیجانی پرهیز کنید. من دوستانی را دیده ام که با هیجان تصمیم میگیرند. قبل از تست نمونه اقدام به خرید عمده میکنند. یا اینکه قبل از آگاهی دقیق از قیمت حمل و ترخیص اقدام به خرید کالا آن هم در مقیاس عمده می کنند و به شدت وارد ضرر میشوند.
- پیام رسان com به کلمات WeChat و Whatsapp حساس است. چون نمیخواهد شما آن را دور بزنید از طرف دیگه احتمال کلاهبرداری در خارج از Alibaba وجود دارد. بنابراین وقتی که این کلمات را در متن چت شما یا طرف مقابل شما می نویسید یک هشدار می دهد :
Always keep your transactions on Alibaba.com
و میگوید که برای امنیت شما همیشه تراکنش های خودتان را روی Alibaba.com نگه دارید. اگر به استفاده از این کلمات ادامه دهید و به هشدارهای علی بابا بی توجه باشید علی بابا نهایتاً حساب کاربری شما را برای همیشه مسدود خواهد کرد.
فرهنگ داشته باشیم…
پس از اینکه ویدیوی صفر تا صد خرید از Alibaba.com را منتشر کردم و به لطف خدای مهربان این ویدیو در جستجوهای گوگل و یوتوب به صفحه اول رسید و درخواست های متعددی برای واردات کالا داشتم، با موارد متعددی برخورد کردیم که افرادی که سفارش واردات یک کالای خاص را به ما میدادند، هیچ تعهدی به آن نداشتند. ما بایستی ساعت ها وقت میگذاشتیم برای هر سفارش تا با فروشنده ارتباط بگیریم، پروفرما و پکینگ لیست بگیریم، و آنها را به شرکت های بازرگانی همکار یا دوستانم در حمل و نقل و ترخیص کاران ارجاع دهیم تا به یک قیمت حمل و ترخیص برسیم، و نهایتاً قیمت حمل و ترخیص را به ایشان اعلام کنیم. یک نفر پس از بررسی ها به همکار من گفت : “باشه ممنون، برای اطلاعات عمومی میخواستم!!” . یا اینکه یکی از دوستان سفارشی در حد 65 هزار دلار داده بود که تقریباً یک کانتینر میشد. ما سفارش را به یکی از تیم های خبره دادیم آنها اعلام نظر کارشناسی کردند و ما ارجاع دادیم و بعد فهمیدیم دوستی که آن سفارش را به ما داده، خودش پول وارد کردن این کالا را ندارد! بلکه کارمند یک شرکت است که میخواهد قیمت حمل و ترخیص را بداند تا بعد برود و موفقیت رئیسش را بگیرید و ….
میخواهم بگویم، وقت همدیگر را الکی و بیهوده نگیریم. این دنیا بطرز عجیبی گرد است. اگر وقت دیگران را الکی بگیریم، قطعاً دیگران الکی وقت ما را خواهند گرفت. شرکت های بازرگانی واقعاً سرشان شلوغ است و بایستی پاسخگوی مشتریان زیادی باشند. بیائیم فقط وقتی که جدی هستیم و واقعاً قصد واردات یک کالا را داریم به آنها پیام بدهیم.
اجرا
این را در کلاسهای خودم هم گفته ام : تا اجرا نکنید یاد نمیگیرید. نقل قول زیبایی هست از کنفوسیوس : می شنوم و از یاد می برم. می بینم و به خاطر می سپارم. انجام می دهم و یاد میگیرم. دوست عزیزم. تمام این ها یک نقشه راه بود. هزاران نفر در فضای مجازی ویدیوهای من را دیده اند. اما شاید فقط 1% آنها چیزی که گفتم را برداشتند و اجرایی کردند و آنها بودند که نتیجه گرفتند. افرادی را میشناسم که سالهای سال است که پشت دربهای بازرگانی خارجی مانده اند. آنها فقط یک مشکل دارند : اجرا نمیکنند. آنها پر از اطلاعات هستند. اطلاعات اجرا نشده. و بسیار سخت تر است که بدانی و اجرا نکنی تا اینکه ندانی. کسی که میداند و اجرا نمیکند فشار روحی بیشتری رویش است. انگار که سالها آرزوی رفتن به جایی را داشته اید، هم اکنون هم نقشه را دارید، و هم وسیله را، اما نمیروید. شعار زیبای نایک گویای همه چیز است : JUST DO IT . فقط انجامش بده. همین. صدها هزار ویدیو در یوتوب و اینستاگرام ببینی، صدها ایده برای واردات داشته باشی، صد شرکت بازرگانی بشناسی، صدها هزار دلار یا میلیونها دلار پول داشته باشی، تا زمانی که یک خرید حتی کوچک را از Alibaba.com تجربه نکنی و نفروشی تو وارد کننده نمیشوی. هرچقدر کتاب شنا بخوانی، شناگر نمیشوی. هرچقدر کتاب فوتبال بخوانی فوتبالیست نمیشوی. باید شیرجه بزنی و بپری توی استخر. باید پا به توپ شوی و فوتبال بازی کنی. انجامش بده. همین.
می خواهید سفارشتان را ثبت کنید؟
برای ثبت سفارش خرید خود از Alibaba.com کافیست به لینک زیر مراجعه کنید :
Asargozaran.com/Alibaba
به راهنمایی نیاز دارید؟
کافیست از طریق دکمه های زیر در واتساپ و تلگرام با تیم پشتیبانی ما در ارتباط باشید :
دیدگاهتان را بنویسید