آیا واردات این کالا ممکنه ؟ بررسی امکان واردات یک کالای خاص
به نام خداوند بخشنده مهربان
دوستای خوبم سلام
یکی از پرتکرار ترین سوالاتی که از من پرسیده میشه ، بررسی امکان واردات یک کالای خاص هست که توی این ویدیو براتون مفصل توضیح دادم.
بررسی امکان واردات یک کالا
قبل از اینکه بخوام بحثم رو شروع کنم، باید بگم که بجای اینکه بپرسیم “آیا میشه فلان کالا رو وارد کرد؟” باید بپرسیم “آیا میشه فلان کالا رو به صورت قانونی وارد کرد؟”. چون که همه جور کالایی وارد کشور میشه، از اسلحه بگیرید تا مواد مخدر و مشروبات الکلی و به طور کلی هر چیزی که وارداتش جرم محسوب میشه.
انواع واردات کالا از دیدگاه قانون
می تونیم واردات کالا رو از نظر قانون به سه دسته تقسیم کنیم :
- واردات کالاهایی که حمل اونها غیر قانونیه. مثل مواد مخدر، اسلحه و مشروبات الکلی. خوب قطعاً راه قانونی برای واردات این کالاها وجود نداره و اینها به صورت غیر قانونی یا قاچاق وارد کشور میشن.
- واردات کالاهایی که حمل اونها غیر قانونی نیست و اگر همراهتون باشه پلیس شما رو دستگیر نمیکنه، مثل عینک دودی ، یا پوشاک خارجی. اما این کالاها ثبت سفارش نمیشن و وارداتشون در سرزمین اصلی به صورت غیر قانونی هست. سرزمین اصلی یعنی هرجای ایران به جز مناطق آزاد تجاری و مناطق ویژه اقتصادی. روش کار افرادی که کالاها رو به صورت قاچاق میارن اینه که اول کالا رو از چین یا هر کشور دیگه ای میفرستن دوبی، یا از دوبی خریداری می کنن. و بعد با لنج میارن توی مناطقی که واردات ته لنجی و کالای ملوانی آزاده مثل بندر گناوه. بعد به اسم ته لنجی با تخلف کل لنج رو تخلیه می کنن و بعد هم کالایی که فقط باید اونجا باشه فقط داخل استان بوشهر یا بندر گناوه فروخته بشه رو به صورت غیر مجاز با شوتی و انواع روش های حمل دیگه به داخل سرزمین اصلی می فرستن. یا اینکه کالاها رو به صورت مجاز در داخل مناطق آزاد ترخیص میکنن و وارد منطقه آزاد میکنن و بعد هم اونها رو به صورت غیر مجاز وارد سرزمین اصلی میکنن.
البته باید اضافه کرد که هر وارداتی از دوبی قاچاق نیست. شما میتونید یک فول کانتینر از دوبی تا بندر عباس با هزینه حدودی 500 الی 600 دلار به صورت FOB بگیرید، اما اگر دوبی به عنوان بار انداز استفاده بشه یعنی قاچاق. اگر کسی کالا رو داره از چین وارد میکنه، اگر بخواد قانونی بیاد ، مستقیم از بنادر چین تا بندرعباس خطوط کشتیرانی کار میکنن و اصلاً لزومی نداره که بار توی دوبی یکبار تخلیه و مجدد بارگیری بشه.
و در نهایت، البته دوبی برای واردات یک سری کالاها که از مبدا کشور سازنده ایران رو تحریم کرده هم استفاده میشه. مثلاً ما نمی تونیم از آلمان یا آمریکا واردات داشته باشیم. اما کالاهای آلمانی و آمریکایی در دوبی موجود هستند که توسط بازرگانان خریداری میشن. اونهایی که امکان واردات قانونیش هست به صورت قانونی و اونهایی که نیست به صورت غیر قانونی وارد کشور میشه. - واردات کالاهای قانونی به صورت قانونی : این بهترین نوع وارداته. واردتی که در اون سرمایه شما رو هیچ خطری تهدید نمیکنه. همه چیز شسته رفته و شفاف. پول دولت رو میدین و خیالتون راحته
مراحل عملی بررسی امکان واردات یک کالا
این پروسه رو توی 3 مرحله توضیح میدیم : 1. HS CODE یا کد تعرفه چیست؟ 2. چطور HS CODE درست کالای خودم رو پیدا کنم؟ 3. چطور بررسی کنم که کالایی که HS CODE اون رو دارم الان قابل واردات هست یا نه؟
HS CODE چیست ؟ کد تعرفه گمرکی چیست؟
خیلی ساده ، یک کد 8 الی 10 رقمی برای طبقه بندی کالاهاست که بین بسیاری از کشورها مشترکه. با استفاده از این کد کالاها رو گروه بندی میکنن. مثلاً کلیه کالاهای برقی یک بازه کد مشخص دارن، کالاهای شیمیایی، اسباب بازی، چوب، فلزات ، ابزار آلات و سایر کالاها همینطور.
چطور HS CODE کالا رو پیدا کنیم؟
برای این کار کافیه اسم انگلیسی کالا رو بهمراه HS CODE در گوگل جستجو کنید ، مثلا برای پیدا کردن HS CODE یا کد تعرفه فلش مموری کافیه در گوگل جستجو کنید :
Flash memory HS CODE
حالا چطور اسم انگلیسی کالا رو پیدا کنیم؟ میتونید از سرویس عالی Google Translate استفاده کنید. و در اکثر موارد گوگل به شما اسم درست کالا رو میگه. اما بعضاً ممکنه حتی اسم کالا رو به فارسی ندونید چیه. یا اینکه گوگل ترجمه درستی از چیزی که بهش میدین به شما تحویل نده. یکبار جستجو کردم کش قیطانی و من رو به نتایج درستی هدایت نکرد. یکبار جستجو کردم برچسب شیشه دودی و به نتایج درستی هدایت نشدم. بعضی وقتا گوگل ترجمه کلمه به کلمه براتون ترجمه میکنه. و آدم رو یاد اون لطیفه میندازه که میگن یه بنده خدایی رفت آمریکا و بهش گفتن What is your name و اون هم گفت POWER GOD NEW DAYS! گفتن این یعنی چی؟؟ گفت قدرت اله نوروزی! پس برای اینکه به این مشکل برنخوریم میتونیم از یک روش و یک فرایند بهتر استفاده کنیم و اون پیدا کردن کالا در Alibaba هست
خرید از ALIBABA.COM
در مرحله اول خرید از سایت ALIBABA.COM که بزرگترین سایت خرید از کشور چین هست باید کالای مد نظرتون رو پیدا کنید. خوشبختانه به لطف هوش مصنوعی میتونید این کار رو به راحتی با استفاده از جستجوی تصویری کالاتون توی نوار جستجوی ALIBABA.COM انجام بدید. پردازشگرهای تصویر قوی سایت علی بابا کالای مدنظر شما رو در چند ثانیه از بین میلیونها کالایی که توی ALIBABA.COM موجوده پیدا میکنن و براتون میارن. کافیه اول اسم فارسی کالای خودتون رو در سایت های ایرانی مثل ترب یا دیجی کالا یا هر فروشگاه آنلاین دیگه ای جستجو کنید. به عکس کالا برسید و اون رو ذخیره کنید. یا اینکه اگر پشت ویترین یک مغازه هستید با گوشی خودتون از کالایی که میخواید پیداش کنید عکس بگیرید و بعد هم خیلی ساده اون عکس رو به ALIBABA.COM بدید. وقتی عکس رو تحویل سایت دادید در ادامه برای شما نتایجی میاره که میتونید ببینید بین متنهایی که زیر کالاها نوشته چه چیزی مشترکه. و اون میشه اسم کالای شما. حالا اسم کالا رو دارید و میتونید با جستجوی اسم کالا + HS CODE در گوگل کد تعرفه اون رو پیدا کنید.
لیست کالاهای ممنوعه برای واردات
مرحله نهایی اینه که HS CODE کالای خودتون رو توی این لیست چک کنید که ببینید آیا توی این لیست موجود هست یا نه. اگر موجود نبود که این کالا قابل ثبت سفارش هست. اما اگر موجود بود دیگه قابل ثبت سفارش نیست مگر در موارد خاص که میتونید با مراجعه به سازمان صمت ( صنعت معدن تجارت ) شهر خودتون اطلاعات بیشتری در زمینه اش دریافت کنید. مساله ای که وجود داره اینه که بسیاری از HS CODE ها در لیست کالاهای ممنوعه برای واردات موجود نیست. ولی خیلی ها بدون اینکه این لیست رو بررسی کنن میگن که وارداتش ممکن نیست. و با این کار شما یک پله جلوتر و حرفه ای تر هستید.
آیا واردات کالایی که میخوام، نیاز به مجوز داره ؟
اینجا میتونیم کالاهایی که ثبت سفارش میشن رو به دو گروه تقسیم کنیم، گروه اول : کالاهایی که نیاز به مجوز خاصی ندارن و مستقیماً از طرف صمت ( صنعت معدن تجارت ) به صورت سیستمی تایید میشن و ثبت سفارش میشن. دوم کالاهایی که نیاز به مجوز دارن. مثل تجهیزات بیسیم که نیاز به مجوز سازمان مقررات رادیویی دارن یا کالاهای بهداشتی و پزشکی که نیاز به مجوز وزارت بهداشت دارن. و نهایتاً باید گفت وقتی به این مرحله رسیدید، فقط یک خان رستم دیگه در پیش دارید و اون هم اخذ مجوز هست. اما چیزی که هست اینه که تعداد بسیار بسیار زیادی کالا وجود داره که وارداتش نیاز به هیچ مجوز خاصی نداره و می تونید بدون هیچ گونه دردسری اونها رو وارد کنید. برای راحتی شما لینک دانلود لیست کالاهای ممنوعه برای واردات در سال 1402 رو اینجا براتون قرار دادیم
لیست کالاهای ممنوع الورود – گروه کالایی 4
سخن پایانی
اگر بازرگانی خارجی ( واردات و صادرات ) رو دوست دارید و یک روزی آرزوی این رو داشتید که تجارت کنید، ما اینجا هستیم تا رویای شما رو برآورده کنیم. برخلاف باور بسیاری از مردم، شما میتونید بازرگانی خارجی رو با یک مبلغ کم بین 300 الی 1000 دلار شروع کنید و بعد آروم آروم سرمایه های خودتون رو رشد بدید و توی این کار حرفه ای بشید. پیشنهاد ما به شما برای شروع شرکت در وبینار رایگان “ورود به دنیای تجارت” هست که می تونید از طریق لینک زیر دریافتش کنید بهمراه کلی اطلاعات مفید که براتون در نقشه جعبه ابزار واردات و صادرات عمل می کنند :
جهت دریافت وبینار ورود به دنیای تجارت اینجا کلیک کنید
با تشکر از اینکه وقت ارزشمندتون رو به خوندن این مقاله اختصاص دادین.
دوستدار شما
رضا محمدشفیعی
عضو اتاق بازرگانی مشهد
دیدگاهتان را بنویسید