آموزش واردات – صفر تا صد واردات از چین
آموزش واردات
سلام. خیلی خوش اومدین. مطمئنم باورتون نمیشه ، ولی >> توی این مقاله خیلی سریع با هم صفر تا صد واردات رو یاد میگیریم. اولش یک داستان میگم و بعد هم میرم سراغ مراحلش. سعی میکنم خیلی خلاصه و مختصر ومفید بگم تا کلیت کار دستتون بیاد و بدونید که واردات اصلاً یک رویای عجیب و غریب و پیچیده نیست. به دانش خاصی نیاز نداره و با سرمایه ی کم هم ممکنه همونطور که برای من اتفاق افتاد. من رضا محمدشفیعی هستم، از سال 1394 از چین واردات داشتم تا امروز و حدود 200 بار وارداتی خرده بار و بعد هم کانتینری رو تجربه کردم. الان هم سومین ساله که عضو اتاق بازرگانی مشهد هستم و کارت بازرگانی دارم. و چیزی رو بهتون آموزش میدم که عملی تجربه اش کردم.
واحد تولیدی در بحران بدهی
سال 1394 بود و من تولید کننده چراغ های تونلی LED آسانسور بودم بهمراه برادرم. ما ماهانه 5000 چراغ تولید میکردیم و مجموعاً 1000 تا LED SMD مصرف داشتیم. و تامین این LED ها واقعاً سخت بود یعنی یک نقدینگی قابل ملاخظه میخواست. ما طی یک سری اتفاقات در نمایشگاه آسانسور اردیبهشت 94 شرکت کرده بودیم و تولید ما از 500 تا یک دفعه به 5000 تا رسیده بود. و با اون تجربه خوب رفته بودیم نمایشگاه ساختمان. اما توی نمایشگاه ساختمان از محصول جدیدمون چیزی عایدمون نشد. فقط با یک شرکت بازرگانی آشنا شدیم که اونها اومدن ما رو ویزیت کردن و چند وقت بعد بازاریاب اون شرکت به من ایمیل زد.
خدا خودش رو اون روز خیلی خوب به من نشون داد ، چون من هیچ وقت ایمیل خودم رو چک نمیکردم. ولی نمیدونم چی شد که اون روز ایمیلم رو چک کردم و دیدم که این خانم یک ایمیل پیگیری زده که ما میتونیم هر کالایی که میخواید رو از چین وارد کنیم براتون. منم برگشتم توی پاسخ ایمیلش براش نوشتم که ببین من نمیدونم شما چیکار میکنید. اما اگر بتونید کاری کنید که LED های مصرفی من از 60 تومن تبدیل بشه به 50 تومن، با توجه به مصرف ماهی 100 هزار تایی که دارم، دونه ای 10 تومن و جمعاً ماهانه برای من یک میلیون صرفه جویی میشه که خیلی برام خوبه. اون زمان دلار 4 هزار تومن بود تقریباً و یک میلیون میشد 250 دلار که با گردش مالی اون موقعم کاملاً قابل ملاحظه بود. اونها گفتن باشه ، ما سورس کالا رو براتون پیدا میکنیم، بعد شما باهاشون مذاکره کنید. بعد اگر خواستید حواله رو با ما بزنید و اگر نخواستید با یک صرافی دیگه و بعد هم بارتون رو به ما بسپارید و ما میاریم براتون. همین!
تجارت آسان است!
رفتم به همسرم گفتم آره اینجوریه قراره واردات کنیم. حالا همسر من دو سال بود که توی شرکت های حمل و نقل بین المللی کار میکرد. وقتی گفتم واردات بلد نیستم که ، گفت واردات که بلد بودن نمیخواد! جنست رو میدی دست آرامکس و اونها دم درب کارخونه چین تحویل میگیرن و اینجا تهران دم درب تحویلت میدن. حالا از یه طرف دیگه اون شرکت فروشنده led ها رو به من معرفی کرد و من باهاش صحبت کردم و دیدم که ای دل غافل! LED که من داشتم 60 تومن توی تهران میخریدم توی چین دونه ای 16.5 تومن بوده! برادرم که خشکش زده بود. خلاصه با فروشنده LED ها توی چین صحبت کردیم و یک بار 150 هزار تایی ازشون خریدیم و دادیم آرامکس برای ما اورد. و نهایتاً اون LED ها بجای 9 میلیون تومن برای ما 3 میلیون تومن تموم شد. 6 میلیون تومن معادل 1500 دلار صرفه جویی. اون هم برای یک ماه و نیم. عالی بود! چهار برابر صرفه جویی ای که منتظرش بودم. من منتظر ماهی 250 دلار صرفه جویی بودم و ماهی 1000 دلار صرفه جویی اتفاق افتاد! اون هم فقط برای LED مون. بعداً شروع کردیم به اوردن خازن، مقاومت، دیود پل و کلی قطعات مصرفیمون و یک دفعه هزینه قطعاتمون 30 40 درصد کاهش پیدا کرد بجز اونایی که نمیشد در حجم کم وارد کنیم. و واحد تولیدی ما از روی خاک بلند شد.
سال بعد یعنی سال 95 با توجه به اینکه شرایط مالیمون خیلی بهتر شده بود یک سفر با برادرم رفتیم چین تا این اقیانوس رو ببینیم از نزدیک و بعد هم بجای یک ایده هزاران ایده گرفتیم. سیر صعودی ما ادامه داشت. قطعات الکترونیک رو نه برای خودم بلکه برای همکاران هم میوردم و با اینکه 100 درصد سود میکردم 20 درصد زیر قیمت بازار میدادم و اونها هم راضی بودن و دعام میکردن. این پیشرفت ها باعث شد سال 96 فروش ما به 1 میلیارد تومن برسه که میشد 250 هزار دلار که اگر با دلار 50 تومنی امروز حساب کنی میشه حدود 12.5 میلیارد تومن در سال. طی سالهای 95 تا 98 من پنج بار به چین سفر کردم و خیلی چیزها رو اونجا دیدم. برادرم هم سه سفر داشت و منی که سال 1387 حتی لنگ پول یک نون سنگک بودم یکی از پرسنل خودم رو سال 98 فرستادم چین. ورق برگشته بود. ضمناً بعداً با اون شرکت بازرگانی که ما رو به چینی ها وصل کرد بارهای متعددی رو اوردم و هم من و هم اونها از کنار همدیگه کلی سود کردیم. و سال 96 اتفاقی افتاد که مسیر زندگی من رو تغییر داد…
یک روز پشت میز کارم دیدم که من صبح تا ظهر با واردات خازن 1000 دلار سود کردم. خدایا، چرا من یک روز 1000 دلار ، پیک موتوری برای 10 الی 20 دلار اینقدر باید زحمت و زجر و سختی بکشه؟ من باید به بقیه بگم راهی که رفتم رو. من باید این مسیر رو به بقیه یاد بدم که چطور از یه کسب وکار که با برادرم شروعش کردیم تنهایی حالا رسیدیم به 20 نفر پرسنل؟ این بود که وارد حوزه ی تدریس شدم و یک سخنران انگیزشی و بعدها هزاران نفر توی دوره های من شرکت کردن و نتایج عالی گرفتن که گل سر سبد دوره های من دوره رایگان معجزه مالی و بعد هم دوره VIP باران ثروت هست.
حالا بریم براتون مراحل واردات رو صفر تا صد بگم
قدم 1 : پیدا کردن ایده – Find an idea
اولین قدم دقیقاً پیدا کردن ایده هست. اینکه چی بیاریم. چه کالایی رو پیدا کنیم که سود قابل ملاحظه و معقولی داشته باشه که با توجه به زمانی که پروسه واردات میبره به صرفه باشه. به طور ساده، اگه دور و برمون رو با دقت نگاه کنیم، میبینیم پره از کالاهای چینی و وارداتی. از لوازم جانبی موبایلمون بگیر تا لوازم مصرفی خودرو. که من توی یک وبینار آموزشی با موضوع ماهی گیری در واردات اصلاً اینکه چطور به ایده های وارداتی برسیم رو کامل شرح دادم. افرادی که فروشگاه دارن حالا چه فروشگاه اینترنتی چه فروشگاه فیزیکی خیلی جلو هستن. و میدونن که چی داره فروش میره و جنس “برو” هست اصطلاحاً. اما شرکت های بازرگانی هم میتونن در این خصوص به شما ایده بدن.
در این خصوص یک برنامه لایو برگزار کردم که کامل در خصوصش آموزش دادم و می تونید اون رو از طریق مجموعه پازل – قسمت یازدهم دریافت کنید. اینجا کلیک کنید
قدم 2 : پیدا کردن سورس یا منبع کالا – خرید از علی بابا – Source finding
بحث ما بیشتر واردات از چین هست. چون بزرگترین تولید کننده دنیاست و بیشترین حجم واردات در کشور ما و حتی دنیا رو به خودش اختصاص داده و راحت و راه دست هست. حتی اگر چشم انداز این رو دارید که از کشورهای دیگه واردات کنید میتونید واردات رو با چین شروع کنید و بعد سراغ جاهای دیگه برید. برای پیدا کردن سورس کالا هم خیلی ساده از این فرایند استفاده کنید : عکس کالای خودتون رو پیدا کنید >> توی گوگل کالاتون رو سرچ کنید، بعد عکسش رو دانلود کنید. یا اینکه مثلاً کالا رو پشت درب مغازه دیدید. همونجا ازش عکس بگیرید و اون عکس رو توی نوار جستجوی نرم افزار یا سایت Alibaba.com با زدن دکمه دوربین وارد کنید. و حالا سایت علی بابا برای شما تامین کننده های اون کالا رو میاره.
قدم 3 : پیدا کردن بهترین فروشنده – Finding best seller
بین تامین کننده های مختلف می تونید به اونی اعتماد کنید که تعداد سالهای بیشتری سابقه داره و همچنین تیک Verified داره. اینطوری به بهترین قیمت و مورد اعتماد ترین تامین کننده می رسید.برای بعضی ها سواله که آیا Agent های علی بابا فیک هستن؟ نه. من که توی این 8 سال حتی به یک چینی بر نخوردم که پول من رو بخوره. پول رو بگیره و کالا تحویل نده یا حتی کمتر از تعدادی که تعهد کرده بهم کالا بده. چینی ها بسیار متعهد هستن.
قدم 4 : درخواست پیش فاکتور – Proforma invoice
برای اینکه ببینیم میشه کالا رو وارد کرد یا خیر – البته به صورت قانونی، چون واردات هر کالایی غیر قانونی ممکنه – باید پیش فاکتور داشته باشیم تا 2 چیز رو امکان سنجی و بررسی کنیم : 1) آیا واردات کالا به صورت قانونی ممکن هست؟ 2) آیا واردات کالای مد نظر ما سود ده هست؟ برای این موارد به پیش فاکتور یا Proforma invoice نیاز داریم. و از فروشنده خودمون درخواست پیش فاکتور میکنیم. و ازش میخوایم که 3 مورد رو توی پیش فاکتورش به ما بگه : کد تعرفه یا HS CODE ، وزن کل و حجم کل. با این سه مورد میتونیم امکان سنجی کنیم که آیا واردات کالا به صورت قانونی امکان پذیر هست یا نه و همچنین آیا این واردات توجیه اقتصادی داره یا نه.
قدم 5 : امکان سنجی واردات کالا – Import possibility check
اگر قراره کارتون رو با یک واسطه یعنی یک شرکت بازرگانی انجام بدید که پیش فاکتور خودتون رو بهشون میدید، و ازشون درخواست استعلام می کنید و اونها به شما میگن شدنی هست یا نه. و اگر هم بخواید خودتون واردات کنید که باید کد تعرفه رو توی سایت یا اپلیکیشن سامانه جامع تجارت بخش استعلام ضوابط تجاری وارد کنید تا ببینید مجوزهای مورد نظرش چیا هستن. آیا مجوز خاصی نیاز داره یا خیر. ما فرضمون اینه که شما در ابتدای راه هستید و این کار رو یک نفر دیگه براتون انجام میده. من این موضوع رو به طور مفصل در یک ویدیوی آموزشی با عنوان “بررسی امکان واردات کالا” شرح دادم.
قدم 6 : توجیه اقتصادی – Economical logic
باید هزینه های حمل و ترخیص رو حساب کنید. از شرکت بازرگانی بخواید که بهتون نرخ حمل و ترخیص بده. بعد جمع بزنید. به ازای n کیلو بار شما چقدر هزینه حمل و ترخیص بهش اضافه میشه. بعد با ارزش خود کالا جمع بزنید. نکته بسیار بسیار مهم اینه که حتماً حتماً تمام محاسبات خودتون رو دلاری انجام بدید. چون ممکنه از روزی که بارتون رو سفارش میدین تا روزی که بارتون ترخیص میشه و میرسه دستتون قیمت دلار نوسان کرده باشه و اگر ریالی حساب کنید قطعاً بخشی از سود خودتون رو از دست میدین. در این خصوص یک برنامه کامل با موضوع “میزان سود واردات چقدره” صحبت کردم که در مجموعه پازل تجارت هست و در انتهای این مقاله اون رو به شما خواننده عزیز هدیه میدم.
قدم 7 : مذاکره با فروشنده – Negotiate
حالا میتونید با فروشنده مذاکرات خودتون رو پیش ببرید و نهایی کنید. برای مذاکره با فروشنده خودتون می تونید از نرم افزارها یا پلتفرم های Alibaba.com ، وی چت ، واتساپ ، ایمیل یا خیلی به ندرت از تلگرام استفاده کنید. توی مذاکرات خودتون باید سر 4 چیز توافق کنید : 1. قیمت نهایی 2. زمان تحویل 3. محل تحویل کالا ( قرارداد حمل ) 4. نحوه پرداخت ، اینکه چند درصد رو ابتدا باید بدید و مثلاً چند درصد رو موقع آماده شدن بار.
قدم 8. پروسه خرید – Purchase process
حالا شما باید پول رو برای فروشنده خودتون واریز کنید. اگر واردات رو با واسطه شرکت های بازرگانی انجام میدید، باید پول رو با صرافی ها واریز کنید و اگر قراره که با کارت بازرگانی خودتون یا کس دیگه ای واردات رو انجام بدید باید منشا ارز مشخص بشه، خوب قطعاً قبلش باید ثبت سفارش شده باشه و اون داستانهای فنی خاص خودش رو داره که در این مقاله جاش نیست که بازش کنیم. شما باید به فروشنده چینی خودتون پول بدید. ما که ویزا کارت و مستر کارت نداریم. میتونید ازش عکس کیف پول وی چت رو بگیرید و یا شماره حسابش رو و به کسایی که یوان حواله میزنن بگید که این پول رو بهش پرداخت کنن. اونها هم معمولاً برای زیر 30 هزار یوان مبلغ 200 یوان کارمزد میگیرن. هر دلار تقریباً 7 یوان هست. یعنی یوان یک هفتم دلاره قیمتش. پول رو که واریز کردید پیش فاکتور شما تبدیل به فاکتور رسمی یا فاکتور تجاری یا Commercial invoice میشه. و میشه یکی از اسناد بازرگانی شما.
قدم 9. حمل یا Shipping
حالا باید کالای شما حمل بشه. از کارخونه مبدا به سمت دفتر یا منزل شما. اول باید تا روی عرشه کشتی یا توی ترمینال هوایی بره. بعد حمل بین المللی انجام بشه. بعد برسه به بندر مقصد. مثلاً بندرعباس یا اگر هوایی هست فرودگاه امام خمینی. اگر با شرکت های بازرگانی کار کنید که خودشون این رو انجام میدن و نیاز به کاری از سمت شما نیست. ولی اگر خودتون دارید با کارت بازرگانی کار میکنید باید یک لاین کشتیرانی برای بار هوایی یا یک Cargo برای بار هوایی انتخاب کنید که کار حمل رو برای شما انجام بده. ضمن اینکه کالایی که میخواید واردش کنید داخل چین باید صادر بشه. یعنی اظهار بشه به گمرک چین که البته این رو هم شرکت های بازرگانی یا خود تولید کننده برای شما انجام میده و جای نگرانی نیست.
قدم 10. ترخیص یا Custom Clearance
وقتی بار به بندر مقصد یا POD یا Port Of Discharge رسید، وقت ترخیص بار شما فرا میرسه. اگر بار شما خیلی کوچیک باشه و جنبه تجاری نداشته باشه اصطلاحاً میگن روی رِیل ترخیص میشه. و همونجا خیلی راحت به دست شما میرسه. وگرنه قبض انبار میشه و حالا باید ترخیص کار شما بار رو ترخیص کنه. که اگر با شرکت حمل و نقل خوبی کار کرده باشید فکر همه چیز رو از قبل کردن و بار شما رو به راحتی براتون ترخیص میکنن و این دغدغه رو هم ندارید.
قدم 11. فروش یا Sales
بیزینس یعنی پول. بقیه اش تشریفاته. باید بتونید کالایی که وارد کردید رو با سود بفروشید. بنابراین باید از تمام توان خودتون برای فروش استفاده کنید. داشتن یک فروشگاه اینترنتی. ساخت اطلاعات مفید و ارزشمند در خصوص کالاتون و به اشتراک گذاریش توی شبکه های اجتماعی آپارات یوتوب ، وب سایتتون ، تلگرام اینستاگرام ، روبیکا ایتا سروش آی گپ و بله و همه اینها به شما کمک میکنه افراد بیشتری با شما و کسب و کارتون آشنا بشن و محصولتون رو بخرن. فقط به کاربرانتون در خصوص محصولتون اطلاعات مفید بدین. برای این منظور توی مجموعه پازل تجارت که به نظرم کاملترین مجموعه آموزشی تجارت ایران هست و میتونید رایگان اون رو از ما دریافت کنید طی یک برنامه تحت عنوان “بازاریابی همه جانبه” این موضوع رو بسیار مفصل و زیبا شرح دادم.
قدم 12. مدیریت مالی یا Financial Management
باید بتونید پولهایی که خورد خورد از طریق فروش محصولتون به دست میاد رو ذخیره کنید تا برای خرید بعدیتون پول داشته باشید. با توجه به اینکه در یک کشور تورمی هستیم و قیمت دلار هیچ ثباتی نداره بهتره اگر میخواید پول خودتون رو خورد خورد جمع کنید حتماً طلا یا دلار بخرید تا پول شما ارزشش افت پیدا نکنه.
قدم 13. گرفتن بازخورد و بهبود فرایند
بازخورد بگیرید. کالایی که اوردین کیفیت خوبی داشت؟ قیمت خوبی چطور؟ فروشنده متعهد بود؟ اگر غیر از اینه برای دفعه بعدی فروشنده رو عوض کنید. شرکت بازرگانی ای که باهاش کار کردید چطور بود؟ توی حساب و کتاب اذیتتون نکرد؟ اینکه امروز یک نرخ بگه و فردا یک نرخ دیگه باهاتون حساب کنه؟ توی زمان تحویل خوش قول بود یا چند ماه تاخیر داشت؟ اگر شرکت بازرگانی که باهاش کار کردید عملکرد خوبی نداشت میتونید دفعه بعدی با تحقیقات بیشتر یک شرکت بازرگانی دیگه انتخاب کنید.
قدم 14. استاد شدن در اصول ساده
همونطور که گفتم همه چیز ساده است. میدونم باورش براتون سخته ولی شما با همین مقاله ی ساده وارد کننده شدید. الان خیلی چیزها رو میتونید وارد کنید. فقط باید توش حرفه ای بشید و خیلی چیزهای دیگه رو یاد بگیرید. قواعد شطرنج رو میشه توی 5 دقیقه تدریس کرد اما کاسپاروف شدن کار میبره. قواعد فوتبال رو میشه توی 5 دقیقه تدریس کرد اما کریستیانو رونالدو شدن کار میبره. من توی این مقاله بهتون اصول کلی ای که باعث میشه شما با کمترین سرمایه ممکن وارداتتون رو شروع کنید گفتم. اصولی که با بیش از ده هزار دلار هزینه در سال 1394 بهش رسیدم. فقط میخوام بهتون بگم باید خیلی چیزهای دیگه رو هم یاد بگیرید و یک مشاور رو در کنار خودتون داشته باشید. بهتره که با کسی که تجربه داره وارد این راه بشید تا به سرمایه ی شما و روحیه شما آسیبی وارد نشه. اگر با یک راه بلد کار رو شروع کنید میتونید از 1000 دلار اول هم توی سود باشید. اما اگر بخواید همه چیز رو خودتون با سعی و خطا یاد بگیرید هزاران و شاید ده ها هزار دلار ضرر در کمین شماست.
توی راه بازرگانی خارجی ضربه میخورید اگر
- فروشنده خوبی پیدا نکنید
- توی امکان سنجی اشتباه کنید
- اولین بار با خرید عمده شروع کنید
- شرکت بازرگانی خوبی رو انتخاب نکنید
- نکات مهم در حواله زدن به چین رو ندونید
- شرکت بازرگانی بدون اینکه به شما بگه کالای شما رو قاچاقی وارد کنه
- ندونید هزینه ها چطور حساب میشه و چه نرخی معقوله برای اینکه شرکت بازرگانی به شما بده
ما توی موسسه اثرگذاران قرن بیست و یکم، یک دوره آموزشی جامع داریم تحت عنوان “مدرسه بازرگانی” که توی اون صفر تا صد واردات و صادرات رو بهتون آموزش میدیم، تمام مراحلی که توی این مقاله گفتم ، با جزئیات بسیار بیشتر. چیزی که در طی این 8 سال با تجربه عملی بهش رسیدم و نه با شرکت در کلاس های تئوری. حتی اگر همیشه هم بخواید با شرکت های واسط کار کنید بازهم باید خیلی چیزها رو بدونید. پیشنهاد ما اینه که حتماً با مشاورین ما تماس بگیرید.
دیدگاهتان را بنویسید